streda 25. augusta 2010

Ako sa vari pohanka




Pohanka je velmi zdrava. Citovane z ceskej wikipedie:

"Je významným zdrojem flavonoidu rutinu. Pohanka je také ceněna díky své vysoké biologické hodnotě bílkovin, vyváženému složení esenciálních aminokyselin, vysokému obsahu vlákniny a rezistentního škrobu a příznivému zastoupení mastných kyselin v tuku (významný je především vysoký obsah kyseliny linolenové). Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek a selen, z vitamínů skupinu B, cholin a tokoferol".

Dodava telu energiu, v uverenom stave je lahko skladovatelna a dostupna. V praxi to znamena, ze ak si uvarime pohanku, mozme si ju v kelimku vziat nosit hocikde zo sebou a jest pocas celeho dna, bez toho aby sa skazila. Da sa jest uplne sama (a je to aj chutne). Pohanka je tiez velmi lacna

Ja som bol pred par dnami s rodinou na ture v Tatrach a sestra si doniesla okrem klasickeho ovocia a zeleniny a klickov munga aj pohanku. Nosila to teda cely den so sebou a priebezne jedla, ako akekolvek ine jedlo. Tak som teda ochutnal. Chutilo to nieco ako ryza alebo krupica a som si takmer isty, ze som to uz v detsvte jedol. Prislo mi to ovela lepsie ako nejaky hlienotvorny chlieb, bagety alebo sladkosti a tak som sa dnes, po 5 dnoch, rozhodol si pohanku sam uvarit a priviknut si ju jest, nech si takto nabuduce mozem doniest do Tatier alebo hocikde inde vlastnu pohanku.


Pohanka sa pripravuje rovnako ako ryza, tu je recept na varenie z prvej ruky (pohanka sa da aj klicit):

Kupime si pohanku. Vysypeme pohanku do hrnca a zalejeme ju takym mnozstvom vody, aby bola vzdialenost hladiny vody od dna hrnca tri krat taka velka ako vzdialenost hladiny pohanky od dna hrnca, resp. aby v hrnci bol jeden blok pohanky a dva bloky vody.





Hrniec zakrijeme a dame varit.



Vo vriacej vode drzime 10-15 minut, ja som varil 17. Pocas varenia treba obcas skontrolovat ci je vody dost, pohanka vodu vsiaka do seba a mne sa stalo, ze vody bolo malo, tak som musel este doliat. Tiez som to obcas pomiesal.



Po 15 minutach varenia plyn resp. elektriny vypneme. V hrnci by nemala zostat voda, ale pohanka by mala byt velmi nasiaknuta, resp. ak ostalo trochu vody pockame kym este nasiakne. Ak nenasiakne vsetku vodu, nabuduce dame vody menej a teda zvysnu vodu vylejeme. Tymto je pohanka uvarena :).



Ja som pockal hodinu kym vychladla do tepleho stavu a zjedol ju so skoricovym cukrom. Pohanka sa moze jest asi so vsetkym, najlepsie s ovocim a zeleninou ale nie aj s ovocim a zeleninou, kedze ovocie a zelenina by sa nemali miesat (neplati pre jablka)

Pokial na pohanku nie ste zvyknuty, rovnako ako ja, odporucam vam uvarit si pomenej a zvykat si na jej konzumaciu postupne. Kazda zmena sa najlahsie dosahuje pomaly :)

Viac super videi ktore pre Vas tocim najdes na youtube kanali ZIVELA

13 komentárov:

  1. fajne...len radsej by si mal jest skoricu, a nie skoricovy cukor. to je rozdiel. (ariadna)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dal sem recept, tak nemudrujte všetci čo by mal robiť radšej a nerajdšej.. starajte sa o seba.

      Odstrániť
    2. DIG TENTO ZAD VYZIVOVY PORADCA HEN.. :D
      To je jeblé toto ozaj

      Odstrániť
  2. prave to varim. tesim sa. chcem to dat do polievky. Da sa to varit priamo vo vyvare?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pohánka by sa variť nemala, pretože sa varom ničia účinné látky, ktoré obsahuje (rutín). Je potrebné prevariť vodu a zaliať pohánku (výhodou je kvalitný hrniec, čo udrží teplotu) a potom tento hrniec dať pod perinu alebo deku na aj dve hodiny (stačí aj menej, kto má ako rád, ja dávam na 1/2 hod.). Pohánka bude mäkká a veľmi chutná.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľmi komplikovaný návod na prípravu pohánky, vhodný pre tých, ktorí majú zbytočne veľa voľného času.
    Autorovi dávam na vedomie hrubé gramatické chyby:
    priviknúť !!! >>> privyknúť
    zakrijeme !!! >>> zakryjeme

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď ti je komplikovaný tak sa poser a nesleduj tento. A na gramatické chyby sa môžeme tak maximálne vysrať aj na tvoje buzerantské reči. NAZDAR

      Odstrániť
  5. to: anonymný.
    hrube gramaticke chyby? :-D ano, to je na recepte to najdolezitejsie :-D pekny den zelam
    Juraj Kalus Delviar

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nie gramatika, ale pravopis...keď sa mudruje.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pohánka sa nikdy nesmie dlho variť max tak minutu, varením si odstrániš rutín. Pohánka sa sparuje !!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. O.K., takže je to jednoduché. Skúsim. Vďaka za recept.

    OdpovedaťOdstrániť