streda 25. augusta 2010

Ako sa vari pohanka




Pohanka je velmi zdrava. Citovane z ceskej wikipedie:

"Je významným zdrojem flavonoidu rutinu. Pohanka je také ceněna díky své vysoké biologické hodnotě bílkovin, vyváženému složení esenciálních aminokyselin, vysokému obsahu vlákniny a rezistentního škrobu a příznivému zastoupení mastných kyselin v tuku (významný je především vysoký obsah kyseliny linolenové). Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek a selen, z vitamínů skupinu B, cholin a tokoferol".

Dodava telu energiu, v uverenom stave je lahko skladovatelna a dostupna. V praxi to znamena, ze ak si uvarime pohanku, mozme si ju v kelimku vziat nosit hocikde zo sebou a jest pocas celeho dna, bez toho aby sa skazila. Da sa jest uplne sama (a je to aj chutne). Pohanka je tiez velmi lacna

Ja som bol pred par dnami s rodinou na ture v Tatrach a sestra si doniesla okrem klasickeho ovocia a zeleniny a klickov munga aj pohanku. Nosila to teda cely den so sebou a priebezne jedla, ako akekolvek ine jedlo. Tak som teda ochutnal. Chutilo to nieco ako ryza alebo krupica a som si takmer isty, ze som to uz v detsvte jedol. Prislo mi to ovela lepsie ako nejaky hlienotvorny chlieb, bagety alebo sladkosti a tak som sa dnes, po 5 dnoch, rozhodol si pohanku sam uvarit a priviknut si ju jest, nech si takto nabuduce mozem doniest do Tatier alebo hocikde inde vlastnu pohanku.


Pohanka sa pripravuje rovnako ako ryza, tu je recept na varenie z prvej ruky (pohanka sa da aj klicit):

Kupime si pohanku. Vysypeme pohanku do hrnca a zalejeme ju takym mnozstvom vody, aby bola vzdialenost hladiny vody od dna hrnca tri krat taka velka ako vzdialenost hladiny pohanky od dna hrnca, resp. aby v hrnci bol jeden blok pohanky a dva bloky vody.





Hrniec zakrijeme a dame varit.



Vo vriacej vode drzime 10-15 minut, ja som varil 17. Pocas varenia treba obcas skontrolovat ci je vody dost, pohanka vodu vsiaka do seba a mne sa stalo, ze vody bolo malo, tak som musel este doliat. Tiez som to obcas pomiesal.



Po 15 minutach varenia plyn resp. elektriny vypneme. V hrnci by nemala zostat voda, ale pohanka by mala byt velmi nasiaknuta, resp. ak ostalo trochu vody pockame kym este nasiakne. Ak nenasiakne vsetku vodu, nabuduce dame vody menej a teda zvysnu vodu vylejeme. Tymto je pohanka uvarena :).



Ja som pockal hodinu kym vychladla do tepleho stavu a zjedol ju so skoricovym cukrom. Pohanka sa moze jest asi so vsetkym, najlepsie s ovocim a zeleninou ale nie aj s ovocim a zeleninou, kedze ovocie a zelenina by sa nemali miesat (neplati pre jablka)

Pokial na pohanku nie ste zvyknuty, rovnako ako ja, odporucam vam uvarit si pomenej a zvykat si na jej konzumaciu postupne. Kazda zmena sa najlahsie dosahuje pomaly :)

Viac super videi ktore pre Vas tocim najdes na youtube kanali ZIVELA