streda 2. februára 2011

Ako klicit semiacka, navod na klicenie semien v praxi pre zaciatocnikov

Male intro (ktore ludia, ktori uz maju o kliceni jasne mozu vynechat):
To, co robi vacsina, najma z historickych dovodov, nemusi byt to najspravnejsie mozne riesenie. Nasa strava je fajn, nieze by bola zla, ale... moze byt aj lepsia. Existuje nieco ako klicenie semien alebo semiacok, o com sa vela bezne nevie (ja sam som sa o tom dozvedel len pred dvoma rokmi) a moze to byt velmi dobry doplnok nasej stravy. Klicky obsauju velmi vela proteinov, az do 40%, cim predcia maso. Pocas klicenia sa v semenach prebudzaju latky potrebne pre rast rastlinky, preto sa niekolkonasobne zvacsuje obsah niektorych vitaminov ako vitaminu C, mineralnych latok a inych prvkov. Konkretne hodnoty sa lisia podla druhu, kazdopadne je to jedno z najzdravsich jedal vobec, tisicrocia konzumovane na azijskom kontinente. Spiace semeno sa prebudza k zivotu, zbavuje nezdravych inhibitorov enzymov, ktore v nom boli po celu dobu ako ochrana a stava sa tak lahsie stravitelne. Preto je napriklad vhodne orechy pred konzumaciou na zhruba 12 az 24 hodin namacat vo vode. Klicky neobsahuju ziadnu chemiu, pesticidy ani nic podobne, su extremne lacne (taka sosovicova vecera vas vyjde na 10 centov) a lahko pripravitelne. Nakoniec, su velmi chutne, skvely doplnok do salatu alebo k hocijakemu zeleninovemu jedlu ci do sendvica.

Mungo som prvy krat klicil uz asi pred rokom aj nieco, ale nechutilo mi to a nejak som to pustil z hlavy a venoval sa inym veciam. Neskor, po takmer pol roku sledovania liferegeneratora, dlhom rozhovore s mojoju sestrou, obav z buducich vycitiek o tom co som v minulosti (dnes) nerobil a vzhladom na to, ze som mal tyzden volno, som sa dal do klicenia. Jem vela ovocia a zeleniny ale klicky su dobrym zdrojom proteinov a cloveka poriadne zasytia, preto ich zvyknem jest vecer.
Nie kazdy ma to stastie mat za surodencov take skvele sestry ako mam ja, ktore ho naucia ako klicit, a tak pisem tento clanok s tym najjasnejsim moznym navodom aky dokazem napisat. Verim ze niekomu pomoze. Feel free to comment.

NAVOD
Zaobstarame si semeno hodne klicenia - mungo, sosovica, slnecnica, alfalfa... To su tie, ktore klicim ja. Pre tento blog som vyskusal klicit aj ine semiacka, ale cicer mi nechutil, pohanka moc neklici, skor ju je vhodne namacat na 3 az 12 hodin a po preplachnuti rovno zjest. Dajte si pozor na to aby ste nekupili nejak spracovane alebo stvrtene semena, z tych nic nebude. Sosovica Lagris alebo hocijaka bio je dobra. Vsetky semena v bio kvalite su k dostaniu v Alberte.






Vezmeme si semeno a mysku s plochym dnom, do ktorej nasypeme zo jednu vrstvu semien a nalejeme kus normalnej (20-35°C) vody. Preplachneme, resp. umyjeme zo dva krat (trochu tu vodu rozvyrime, pohybeme so semenami a vodu vylejeme tak, ze semena ostanu v myske). Potom do mysky nalejeme vodu (3 az 5 centimetrov, sosovica vpije vela vody, tak aby neostala v suchu po hodine, staci kontrolovat a pripadne doliat) a je to hotove. Semena odlozime do tmy.
Uskladnenie v tmavej skryni:



Po 12 hodinac ich vyberieme, vodu vylejeme, preplachneme 2 3 krat a nechame v tme a suchu zo dva dni (je to na nas, ako velmi naklicene semena chceme jest, moje odporucania su na fotkach nizsie). Esencialna vec je 2-3 krat denne ich preplachovat. Najlepsie rano a vecer. Preplachovanie znamena, ze semena namocime v miernej (40°C) odstatej (bez chloru) vode, idealne prirodnej, trochu prevyrime, cim sa ocistia od svojich vykalov a inhibitorov enzymov a trochu nasiaknu vlahu, precedime cez sitko alebo cez prsty na ruke alebo cez skoro zavrete viecko a nechame ich dalej rast na teplejsom mieste v suchu (sucho to zas nie je, su vlhke ale su na vzduchu) a v tme.




Teraz si ukazeme fotky jednotlivych semien pocas ich klicenia a popiseme dobu ich macania:



Sosovica
Doba vo vode: 12-15 hodin
Doba na suchu: 2-4 dní

Den 0:


Den 2:


Den 3:


Mozme jest uz od 2. dna, zavisi od toho aky sme hladny :) Niektory ale odporucaju sosovicu klicit az kym jej zacnu rast zelene listocky, pretoze mladsia sposobuje prdenie. Ked sa zacnu objavovat puciky, nechame sosovicu na nepriamom slnku, nech naberie chlorofyl ktory je super zdravy.



Fazula
Doba vo vode: 12-15 hodin
Doba na suchu: 3-4 dní

Den 0:


Den 2:


Den 4:



Cicer
Doba vo vode: 12-15 hodin
Doba na suchu: 3-4 dni

Den 0:


Den 2:


Den 4:



Pohanka

Doba vo vode: 3-6 hodin (?)
Doba na suchu: ?
/Fail/

Soja

Doba vo vode: 12-15 hodin (?)
Doba na suchu: 3-5 dní (?)

Soja ani Pohanka mi z nejakych neznamych dovodov nezacali klicit, mozno boli mechanicky tepelne alebo chemicky spracovane a teda pozbavene zivota.

Co sa tyka doby vo vode, dovolim si citovat moju sestru: "pri velkych semenach ako mungo, fazula, sosovica, soja, cicer... je treba nechat (vo vode) aspon 12 hodin minimalne, mozno aj viac,okolo 15 - 20 hodin. 15 je tak optimum, nic neposkodis.
Horsie je nechat ich malo, tym potom nestihnu ziskat dost vody. No a u malych semiena ako sezam, lan, pohanka, alfalfa treba nehcat len od 3 do 6 hodin". 12 hodin univerzalne je vpohode :)

Semiacka sa daju jest hocijako, same alebo s niecim, ja som napriklad zjedol sosovicu, ktora mi aj najviac chutila, uplne samu a tretinu urody fazule a ciceru som si dal do salatu:



V Tatrach som jedol varenu pohanku, ktorej recept si ukazeme v dalsom clanku.

Viac super videi ktore pre Vas tocim najdes na youtube kanali ZIVELA

35 komentárov:

  1. ano, fotky dobre, pravopis ubohy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak. A ešte to aj neopravi!!!

      Odstrániť
    2. nie že by ste boli radi že si niekto dal námahu urobiť vám článok ešte k tomu aj s obrázkovou prílohou, idete tu riešiť trapné písmenka :D no fuj hanba a úbohe

      Odstrániť
    3. Neviem ci odpovadal muz alebo zena,ale ste dobre pridrbany,haved spinnava.

      Odstrániť
  2. Dakujem. Pekny clanok. Velmi si ma inspiroval.Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A skúste klíčiť a zjesť aj cibuľkové a reďkovkové semienka = to sa v profesii kuchár tiež robí!!! A sú tiež fajn, len miniatúrne. Iná Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  4. super tak málo je od tohoto fotiek a človek z toho textu aj to mála na nete nie všetko pochopí, nie je horšie ako skúšať jesť potom zhnite alebo plesnivé klíčky :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujem za fotky a dobrý popis klíčenia ;-) idem skúsiť niečo naklíčiť ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skvelý článok, napisane maximalne zrozumiteľne aj so skutočnymi obrazkami ((: doplnený nadšením pre vec! Presne taky impulz som potrebovala_a už klíčim aj ja..

    OdpovedaťOdstrániť
  7. nazdar. pohanka ti nevyklicila asi preto, ze bola lupana. pouzi nelupanu.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Niekde som cital, ze podobne ako susene, tak aj klicene strukoviny treba varit kvoli odstraneniu toxickych latok. Ty tie klicky zo strukovin nevaris ale rovno konzumujes?

    OdpovedaťOdstrániť
  9. toto by zaujimalo aj mna - ci klicky varit, aspon kratko, alebo konzumovat "surove". dik za odpoved!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. vďaka za super článok! veľmi pomohlo vidieť aj reálne fotografie, ako má vyzerať výsledok. k predchádzajúcim dvom komentárom doplním:
    - na nete som našla, že šošovicu, sójové bôby a fazuľu mungo (iba túto!) možno konzumovať aj surové. overenú na vlastnej koži mám len šošovicu :) tou sa kŕmim už druhý krát, jem ju len tak samú, na raňajky aj večer :)

    skladovať sa vraj majú v mrazničke (v chladničke vydržia 3-4 dni), tak idem rovno zvyšok šošovice uskladniť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. urcite nevarit, klicky nie su toxicke. aj ked ano, strukoviny by som moc neodporucal, koli obmedzenej schopnosti naseho tela stravit ich.
    prave pri kliceni sa vyplavuju inhibitory enzymov, preto to treba zmyt a preplachovat.
    najlepsie klicky su alfalfa (alfa alfa), klicime si aj pohanku, trochu munga, slnecnice..

    OdpovedaťOdstrániť
  12. velmi pekny clanocek :) a ked dam naklicit slnecnicu, tak ta supka zlezie? dakujem ..

    OdpovedaťOdstrániť
  13. vysvetli mi, ako sa moze pocas klicenia zvysovat obsah mineralnych latok a inych prvkov"?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ked mi vysvetlis, ako sa menil obsah mineralnych latok a inych prvkov, ked si sa vyvijal z vajicka a spermie.

      Odstrániť
    2. dostavalis a do tvojho tela z tela matky no mineralne prvky sa v semenach pri kličeni nemôžu z ničoho nič objaviť, to by šlo najskôr o nejaky proces vytvarania prvkov z inych a taketo procesy sa pokial vieme zatial odohravaju v jadrach hviezd....

      Odstrániť
    3. ... a semenách :)

      Odstrániť
  14. Myska, rozvyrit.... neuveritelne.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Super navod dakujem idem na to. Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Super navod dakujem idem na to. Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ja som si dala klíčiť predvčerom šošovicu, veľmi sa teším, článok ma inšpiroval, vďaka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ja som si dala klíčiť predvčerom šošovicu, veľmi sa teším, článok ma inšpiroval, vďaka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Článok praktický a stručný, i keď písaný ako imbecilom :-)) /prdenie = nadúvanie, normálna voda = obyčajná voda a pod./

    Tak tak, klíčiť najmä tie, kt. sú kvalitné a neupravené, a na to prispôsobené. Mungo a menšie semiačka. Strukoviny pomenej a nie veľmi často, preto je ich zbytočné tepelne upravovať, lebo by ste opätovne zničili nadobudnuté látky, odporúčam vyhnúť sa aj fazuli a sóji, hlavne ženy.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. S mojím manželom nakličujeme zhruba rok, no na niektorých klíčkoch sa nám vytvorili aj malé chĺpky. Sú tieto klíčky jedlé? Viem, že chránia klíčky a im dodávajú ochranu, ale sú vhodné aj pre ľudí na konzumáciu? Ďakujem vopred za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, Jarmila.
      Konzumujete tieto klíčky keď sa už začali objavovať spomínané chĺpky? Ja mám momentálne tú istú dilemu. Ďakujem.

      Odstrániť
    2. Dobrý deň, Jarmila.
      Konzumujete tieto klíčky keď sa už začali objavovať spomínané chĺpky? Ja mám momentálne tú istú dilemu. Ďakujem.

      Odstrániť
  22. Aj mňa by zaujímalo niečo ohľadne tých chĺpkov. Ja som sa bála či to nie je pleseň.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Aj mňa by zaujímalo niečo ohľadne tých chĺpkov. Ja som sa bála či to nie je pleseň.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. to sa neda citat, ty analfabet

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Šikovný zrozumiteľný článok, ktorý ma zaujal.
    Ďakujem. Peter

    OdpovedaťOdstrániť