streda 14. apríla 2010

Odšťavovač

Ok. Dnes je 14.4. 14 je moje oblubene cislo, preto som sa vcera rozhodol ze dnes napisem nejaky prispevok do mojho preplneneho blogu. Okrem toho som chcel spravit ine veci ktore som nespravil, tak aspon toto :)

Bol som si teda po obede kupit odstavovac. Uz vcera som pozeral asi hodinu rozne druhy diskusie recenzie. Vybral som si nakoniec rovnaky ako si kupila pred par dnami sestra, Rohnson R-427. Na nete som nasiel najlacnejsi v Alze, rano si objednal, zvolil sposob uhrady hotovostou a prevzatia priamo v sklade Alzy co je blizko pri mne, v Holesoviciach. Miesto je to zaujimave, peniaze sa vlozia do stroja, dostanem blocek, idem do skladu kde mi na zaklade blocku daju rovno produkt, skoro ziadny kontakt s predavacmi a samozrejme bezi im to takto doslova ako na pase.

Cestou spet na intrak som si nakupil cca 3 kila jablk, kilo a pol mrkvy a 3 velke uhorky, cely nateseny na odstavovanie. Bol som najvacsi pan na zastavke, v jednej ruke pod pazuchou odstavovac v druhej preplnenu tasku s ovocozeleninou. Pravdaze taska sa v buse roztrhla, mensi trapas, vystupil som az o zastavku dalej a som rad ze jednotlive sacky vydrzali..

Po par hodinach niekedy o 6 prisli traja kamarati Zoldy Kubo a Miso vyskusat so mnou prve odstavovanie. Po mensom probleme s bezpecnostnou zamkou, ked som uz myslel ze som ho po umyti zle zmontoval, sme ho zapli a hladko don nahadzali pokrajane jablka - asi 6, jednu uhorku a 3 mrkvi. Dzus cisto z jablk bol super, asi ako klasika z Tesca ale trochu s jemnuckou duzinou a teda taky sitejsi. S uhorkou a mrkvami uz ale bolo citit cistu mrkvu, a to nikomu z nas nechutilo, ani mne, ani ked som ju riedil s dalsimi jablkami. Mrkva je fajn ale nemam rad mrkvovy dzus. Ale chut je podradna mozgu a tak som aj z toho pohar vypil. Viac som uz proste nevladal, i ked som jedol od obeda len 2 jablka, ten dzus zasituje.

Niekedy o osmej sa mi podarilo od Karoliny (ktorej ten mrkvovy dzus chutil) zohnat citron. Ten som svizne hodil cely do odstavovaca, cim dzus ziskal mrkvovo-citronovu chut a uz sa to celkom dalo pit. O to som sa postaral spolu s Matom, ktoreho som stretol na obede a kedze prejavil zaujem o testovanie tak som ho zavolal. Nakoniec som odstavil posledne 2 jablka..

Fuuu ale mam toho dost, akoze snazim sa zit zdravo ale niesom na to zvyknuty a netreba prehanat, kazda zmena sa musi robit postupne. Odlozil som si pohar na zajtra.

Neprijemna vec na celom odstavovani je umyvanie. Je z toho dost sraciek ktore zaplnia kos, zapchaju umyvadlo a ajtak nemam taky pocit ze som to dobre umyl. Cize nabuduce bude treba odstavovat viac naraz, tak 4 kila. Na to by bolo idealne keby sa mi podarilo zohnat par ludi ktory by so mnou pravidelne odstavovali. Tak by sa bremeno umyvania prenieslo na viacerych, a bola by z toho stale pekna mini akcia spojena s pitim dzusu. Tiez by to chcelo s niekym robit zeleninove salaty, sam nezjem vela lebo sa proste neda a krajat jednu paradajku pol papriky.. no je to babracka.

Dufam teda ze coskoro najdem viac open mind ludi ktorym zalezi rovnako ako mne na zdravi a budem sa s nimi moct podelit o radosti z odstavovania.

Nakoniec vdaka patri hlavne 2 Dan McDonald za jeho videa, ktore ma vlastne naucili co to to odstavovanie je, ukazali mi ze je to lahke, dobre, zabavne a zdrave. Dan je skvely muz, je moj idol v tomto smere a milujem ho.

Dufam ze coskoro sa ozvem s dalsim prispevkom, idem teraz pisat praktikum.



5 komentárov:

  1. david, vies ako to je open mind ludia su problem zohnat v dnesnej dobe ;)
    Miso

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jjj smutna hola pravda.. ale tebe tento titul patri, a som preto rad ze ta poznam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. chut je podradna mozgu...to si vystihol ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. blbost je odstavovat kila naraz ak to nestihnes ty alebo ludia okolo v kratkej dobre vypit.
    no ak to uz musis uskladnit, tak to poriadne niekde zatvor, napln nadobu/flasu do plna tak aby tam neostalo vela kysliku na oxidaciu... tym sa totiz znehodnotia minerali a enzymy a vitaminy a sa pomeni cela chemicka struktura... ved vies ako jablko zhnedne ked ho nechas na vzduchu odkusnute...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. dakujem za radu, vysvetlila si mi preco Dan plnil svoje sklicko stale uplne doplna dzusom. Zda sa ze budem potrebovat rovnake sklo, pretoze pre male mnozstva je s odstavovanim babracka.
    Ja som si nastastie zo vcera nechal len jeden pohar = 2 jablka. Prikril som ho nadobou na stavu a vyzera a chuti rovnako ako vecer, prave ho pijem. Mnam.

    OdpovedaťOdstrániť